17-04-2024

Inspekcija za bezbjednost hrane: Crnogorski ugostitelji savjesni u poslovanju sa hranom, problem nedostatak adekvatno obučene radne snage

Svaka sezona predstavlja veliko opterećenje za poslovne subjekte u sektoru hrane na primorju, kao i za inspektore koji se trude da osiguraju poštovanje zakonskih propisa radi zaštite zdravlja krajnjih potrošača. Kako ističe inspektor iz Uprave za bezbjednost hrane Čeda Zimarov, nedostatak inspektora poslednjih godina dodatno otežava situaciju, stvarajući veliki teret za preostale koje ova ustanova ima na raspolaganju.

Inspekcija za bezbjednost hrane: Crnogorski ugostitelji savjesni u poslovanju sa hranom, problem nedostatak adekvatno obučene radne snage | Radio Televizija Budva

Foto: PrintScreen/RTV Budva, yt

Zimarov je, gostujući u jutarnjem programu TV Budva, objasnio da, uprkos naporima subjekata u poslovanju s hranom, uvijek postoji mogućnost propusta u higijeni hrane koji može rezultirati nepoželjnim situacijama. U tom kontekstu, on je istakao važnost poštovanja higijenskih mjera u svim fazama rukovanja hranom, od lične higijene do održavanja objekata i opreme.

„Zadnjih godina veliki problem predstavlja nedostatak kvalitetno obučene radne snage. Zapošljavaju se nestručna lica u ugostiteljstvu, tako da poslodavci moraju da ulože dodatni napor kako bi držali stvari pod kontrolom“, istakao je Zimarov.

Kako objašnjava, sami proces inspekcije uključuje detaljnu kontrolu objekata, hrane i dokumentacije. Naime, inspektori samim ulazom u objekat i prvim pogledom na unutrašnjost istog i održavanje opreme, kao i rad, ponašanje i odnos prema higijeni zaposlenog osoblja, već vizuelno mogu da steknu utisak o osnovnim postulatima iste. Osim toga, subjekti u poslovanju sa hranom imaju obavezu da vrše laboratorijske analize kako bi osigurali kvalitet hrane, a inspektori evidentiraju kada to nije urađeno, te ih subjekti rade naknadno po njihovom nalogu.

Zimarov ističe odličnu saradnju sa institucijama kao što su Institut za javno zdravlje i veterinarske laboratorije, koja je od suštinskog značaja za efikasno sprovođenje inspekcijskih aktivnosti. Takođe, svako lice ima mogućnost da prijavi nepravilnost ili pokrene određenu inicjativu, kako lično, tako i putem aplikacije „Budi odgovoran“, što dodatno doprinosi transparentnosti i bezbjednosti u nadzoru.

„Bio sam iznenađen koliko je bilo prijava i od turista, koji znaju da kada dođu u našu zemlju, imaju mogućnost da se obrate nadležnoj instituciji i da će kontrola poslovanja prijavljenog objekta biti urađena, o čemu će dobiti i povratnu informaciju. Ova inspekcija je tokom prošle ljetnje sezone izvršila preko 3.000 kontrola u objektima, većinom ugostiteljskim. Od toga, prema mojim saznanjima, nađeno je preko 1.000 nepravilnosti koje su se mogle ukloniti na licu mjestu, dok je broj nepravilnosti koje su iziskivale donošenje restriktivnijih mjera bio manji“, zaključio je Zimarov.

M.O.