17-04-2021

Istraživanje otkrilo iznenađujući učinak jogurta na imuni sistem

Mnogi ljudi konzumiraju jogurt jer su svjesni njegovih dobrobiti od kalcijuma, probiotika i visokih bjelančevina.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Jedna od stalnih zabrinutosti zbog mliječnog jogurta je da se, kao i za neke druge proizvode od mlijeka, smatralo da izazivaju upale u tijelu, što može dovesti do nekih infekcija, bolesti i poremećaja.

Sada je izraelska studija otkrila da probiotici u proizvodima od jogurta zapravo mogu smanjiti upalu i ojačati imuni sistem, piše Eat This.

Za ljude koji jogurt smatraju zdravom, pouzdanom prehrambenom namirnicom sada postoje uzbudljive vijesti. Naime, dvoje istraživača koji su sproveli univerzitetsko istraživanje u Izraelu otkrili su da molekule iz probiotika u kefiru (tečni napitak koji je vrlo sličan jogurtu) značajno smanjuju nivo zaraženosti agensa koji uzrokuje koleru.

U nakadnom istraživanju, naučnici su otkrili da su isti molekuli djelovali i kao protivupalna sila protiv nekih modela virusnih bolesti. To je imuni odgovor koji je otkriven kao vodeći uzrok smrti kod pacijenata sa COVID-19.

"Naše istraživanje prvi put objašnjava mehanizam pomoću kojeg fermentirani mlijekom probiotici mogu zaštititi od patogenih infekcija i pomoći imunom sistemu", rekao je profesor Raz Jelinek, potpredsjednik za istraživanje i razvoj na Univerzitetu Ben Gurion na Negevu.

Ovo će vjerovatno dovesti do novih istraživanja radi većeg razumijevanja, ali u međuvremenu, nalazi ove studije mogli bi biti još jedan razlog više zbog kojeg ćete konzumirati jogurte.

(Klix.ba)