24-08-2017

Kadović: Saobraćajna kultura na jako niskom nivou

Komandir za bezbjednost saobraćaja u budvanskom Centru bezbjednosti Željko Kadović navodi da je kultura učesnika u saobraćaju, naročito pješaka, na jako niskom nivou i da neodgovornim ponašanjem sebe i ostale učesnike u saobraćaju dovode u opasnost.

Kadović: Saobraćajna kultura na jako niskom nivou | Radio Televizija Budva

- U Mediteranskoj ulici, koja je najfrekventnija posebno u večernjim časovima, ogroman je broj pješaka koji prelaze van pješačkog prelaza. Na početku bulevara od Zavale postoji podvožnjak, koji baš niko ne koristi, a svi put prelaze van pješačkog prelaza i idu na kružni tok.

Ističe da nemamo dobre navike , ali i da akcija “Pješak” koju je Uprava policije sprovodila u gradskim sredinama, u cilju podizanja svijesti građana, u Budvi nije dala velike rezultate.

- Bude kažnjeno po dvadesetak pješaka.Na bulevaru kod “crvene zgrade” pješaci preskaču preko ograde, čak bude i nezgoda- obaranja pješaka koji prelaze na razdjelno ostrvo koje je zaštićeno ogradom i kada preko ograde izađu na saobraćajnicu neminovne su povrede.



Kadović navodi da je u pojedinim gradskim zonama veliki broj pješačkih prelaza koji nemaju svoju funkcionalnu ulogu, a kao primjer navodi da je od glavnih semafora u ulici 22. Novembra i
Mediteranskoj do rampe hotela Avala, gdje su uveče najveće gužve, iscrtano deset pješačkih prelaza na potezu od oko 500 metara..

- Nemoguće je toliki broj pješaka izreguliasti, morali bi na svakom pješačkom prelazu držati policajca da bi to funkcionisalo, što je nemoguće.

Poštovanjem saobraćajnih propisa, prilikom kretanja u saobraćaju, pješaci u najvećoj mjeri doprinose svojoj bezbjednosti, kazao je Kadović koji je pozvao građane da se pridržavaju odredbi Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kako bi vlastitu i bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju podigli na viši nivo.