16-02-2022

Mikijelj: U revitalizaciju plaže u Pržnom biće uloženo 100 hiljada eura

Radovi na revitalizaciji plaže u Pržnom trebalo bi da počnu u septembru, po završetku turističke sezone, najavio je za naš portal Mladen Mikijelj, direktor JP Morsko dobro.

Mikijelj: U revitalizaciju plaže u Pržnom biće uloženo 100 hiljada eura | Radio Televizija Budva

Fotro: arhiva

Plaže su naš najznačajniji resurs i treba da ih čuvamo poručeno je iz ovog javnog preduzeća.


Foto: Portal RTV Budva

"Mi smo tokom 2021. godine radili značajne studije u cilju revitalizacije velikog broja plaza duž cijele Crnogorske obale. Nažalost poslednjih desetak godina nije se mnogo radilo po tom pitanju, pa smo se odlučili da pokušamo da revitalizujemo značajan broj plaža jer su one najznačajniji resurs kojim raspolaže Budvanska rivijera", kazao je Mikijelj.

Tehnička dokumentacija za plažu u Pržnom je pripremljena, a Mikijelj je uvjeren da će se u septembru, po završetku sezone pristupiti prvom projektu revitalizacije jedne plaže u Crnoj Gori, u skladu sa tehničkom dokumentacijom.

"Do sada se to radilo na divlje, kroz nasipanje određenog pijeska, što apsolutno nije u skladu sa zahtjevima Agencije za zaštitu životne sredine niti bilo koje institucije koja se bavi zaštitom prirode. Mi smo se odlučili na potpuno drugačiji pristup. Pored revitalizacije plaže u Pržnom uradili smo i tehničku dokumentaciju za plažu Morgen i ja se iskreno nadam da ćemo kroz saradnju sa opštinom Budva, ako ne ove onda sigurno sledeće godine uspjeti da realizujemo i taj projekat", dodao je on.

Citadela čeka rješenje

Kako ističe Mikijelj, Citadela nije u nadležnosti Morskog dobra, već u nadležnosti opštine Budva i za sve one aktivnosti gdje bude bila potrebna pomoć izaći će se u susret i daće se stručno mišljenje.

"Naši stručni timovi su na raspolaganju opštini Budva, mogu da budu dio projekta i mi smo spremni da, s obzirom na značaj Citadele, damo punu podršku zaštiti ne samo ovog već svih kulturnih dobara duž cijelog Crnogorskog primorja", zakjljučio je Mikijelj.

Shodno finasijskom planu Morskog dobra za tekuću godinu opredijeljeno je oko 35 hiljada eura za izradu projektne dokumentacije za revitalizaciju plaže Mogren koja bi mogla započeti 2023. godine.


J.M.