16-04-2024

Šta je zapravo suština života? To je glad za ljubavlju, povjerenjem i vjerovanjem u sebe!

Ne mijenjam dijecu bila je jedna od poruka na ovodnedjeljnoj psihološkoj tribini pod nazivom "Uloga roditelja u odgoju djeteta".


Dr Maruška Drašković, Foto: printscreen/TV Budva

Ova tema je, kako su kazalii organizatori iz NVO "Sačuvajmo život", od ključne je važnosti jer roditelji imaju direktan uticaj na formiranje djetetove ličnosti, emocionalnog razvoja i socijalnih vještina.

Istaknuta psihološkinja i psihoterapeutkinja, Maruška Drašković, podijelila je inspirativne poruke o suštini života tokom tribine.

"Šta je zapravo suština života? To je glad za ljubavlju, povjerenjem i vjerovanjem u sebe", naglasila je Drašković.

U svom govoru istakla je važnost samopouzdanja i samopoštovanja kao temelja ličnog identiteta.

"Prije svega, moram vjerovati u sebe. Moram vjerovati da je život na mojoj strani, da sam vrijedno biće. Da ja ovakava kava sam, i svako za sebe naravano, na prvom mjestu budem sebi važna, ali ne u smismlu sebičnosti, jer briga i sebičnost nije ista stvar. Briga za sebe znači pozitivno razmišljanje o sebi, kontinuirano izgrađivanje, razvijanje i upoznavanje sebe", istakla je Drašković.

Govoreći o odnosu s roditeljima, Drašković je naglasila važnost poštovanja i granica.

"Bitno je da naučim postaviti granice sa svojim roditeljima, da se odvojim od njih, ali ih istovremeno poštujem i uvažavam. Dosta žena dolazi koje se nisu udale, jer kažu kako će mama sama, masa ih ima koji nisu svoj život organizvovali, nemaju partnerstvo, nemaju porodicu, jer eto mama i tata su tu i takve stvari... Znači, suština života jeste da se na sebe oslanjam i da učim da sam ja vrijedno biće samim tim što sam preživjela porođaj. Ko to preživi i dođe negdje do puberteta može da se smatra srećnim", dodala je ona.

Kroz svoj govor, Drašković je podstakla na razmišljanje o životnom putu svakog pojedinca i naglasila važnost samospoznaje, te razvoja ličnog identiteta kao ključnih elemenata sreće i ispunjenja u životu.

Poruka koordinatorka SOS roditeljske linije i voditeljke programa Brižne porodice za roditelje i tinejdžere Udruženja “Roditelji”, Lepe Žunjić, između ostalog bila je:

"On što svi možemo jeste da budemo dovoljno dobri, a dobar roditelj je najčešće onaj roditelj koji sebe mijenja da bi bio model djetetu".

Na tribini su kao predavači učestvovali i neuropsihijatrica dr Marina Roganović i magistar sportske psihologije i psihoterapeutkinja Tatjana Mitrović.

Stručnjaci iz područja psihologije, psihijatrije i socijalnog rada dali su dublji uvid u važnost različitih aspekata roditeljstva, kao i savjete i strategije kako bi se roditeljima olakšalo suočavanje s izazovima na koje svakodnevno nailaze.

Kroz interaktivne diskusije, radionice i primjere iz stvarnog života, ova psihološka tribina imala je cilj da osnaži roditelje i ostale članove porodice da postanu svjesniji, informisaniji i sigurniji u svojoj ulozi, što će na kraju rezultirati zdravijim i sretnijim porodičnim dinamikama i boljim emocionalnim razvojem djeteta.

D.B.