17-01-2020

Tokom januara 17 oboljelih od virusa varičele

Virus varičele prisutan je tokom cijele godine sa izraženim sezonskim varijacijama, pa je stoga najviše oboljelih u jesenjem i zimskom periodu. U budvanskom Domu zdravlja broj oboljelih od ovog virusa u novembru prošle godine dostigao je brojku od 570 oboljelih, dok ih je u decembru bilo 33. U januaru ove godine zabilježena je brojka od 17 pacijenata zaraženih ovim virusom.

Tokom januara 17 oboljelih od virusa varičele | Radio Televizija Budva

Ovčje boginje ili varičele u potpunosti su benigne i mogu izazvati komplikaicje jedino kod pacijenata čije je zdravlje hronično narušeno. Javlja se kod djece u školskom i predškolskom uzrastu, a može i kod odraslih.

"Pacijent koji dobije varičelu ima takozvani prodrevni stadijum koji traje dva, tri dana prije izbijanja ospe i on je u tom periodu jako zarazan, javlja se slabost, malaksalost i pad eenrgije, tempertaura i promjene na koži...Promjene se prvo javljaju na čelu, obrazima i bradi u vidu crvenih bubuljica, kasnije mogu da pređu u plihove i šire se prema vratu trupu i ekstermitetima" kazala je doktorka Mlaišić.

Mališić napominje da je poacijent zarazan dva do tri dana prije i dva do tri dana nakon izbijanja ospe, inkubacija traje od 14 do 21 dan. A ako treba tretirati vcaričelk objašnjava naša sagovornica.

"Kod varičele seprimjenjuje simptomtaska terapija dok izbijaju ospe, ako ima temprature daju se ljekovi za suzbijanje tempertaure, a kad se javi osip on se trteira puderom i treba ih pustiti da se sasuše što više. Kraste kada se pojave ne treba dirati već ih pustiti da same otpadnu, prpeoručuje se mirovanje zbog rijetkih ali mogućih komplikacija koje se mogu javiti" kazala je za Polis.

Kada su u pitanju komplikacije Mališić kaže da ih ima ali da su jako rijetke.

"Kod djece se može javiti sekundarna komplikaicja, to su ti plihčići koji izlaze i jako svrbe, a kod odraslih komplikacije mogu biti u vidu meningitisa i upale uva, ali su jako rijetke, najčešće su kod onih sa jako slabim imunim sistemom" zaključila je.

Naša sagovornica napominje da ne postoji vakcina protiv varičele te da ovo oboljenje spada u virusne gorznice i ne ostavlja poslijedice.