25-12-2023

U budvanskom DZ stanje stabilno, vakcinacija protiv velikog kašlja poželjna

Na Pedijatriji u budvanskom DZ bilježi se redovan broj djece odnosno oko 30 pregleda po jednom ljekaru na dnevnom novu. Njačešći razlozi zašto se roditelji sa djecom obraćaju pedijatru jesu respiratorne infekcije najčešće virusne prirode, zapaljenje ždrijela i uha i po neka urirnarna infekcija.

U budvanskom DZ stanje stabilno, vakcinacija protiv velikog kašlja poželjna | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Kada je riječ o velikom kašlju koji naročito teške simptome izaziva kod novorođenčadi pedijatar dr Veselin Vušurović pojašnjava da posljednjih sedam dana nije bilo ovog oboljenja, međutim ono što brine jeste da u Crnoj Gori ne postoji ni jedna laboratorija u kojoj se može odraditi PCR metoda koja predstavlja jedini način da se ovo oboljenje dokaže.

"Uobičajen i konstantan broj svakodnevnih pacijenata u dvije smjene, to su uglavnom preko 80 odsto virusne infekcije, zapaljenje ždrijela, uha, urinarne i kožne infekcije, to je uobičajena patologija, ništa se specijalno ne dešava", kaže Vušurović za Polis.

Ipak, ono što većinu roditelja brine u ovom periodu jeste bolest velikog kašlja, po podacima IJZ najveći udio oboljelih je od 11 do 15 godina, a bilježi se i boljenje 16 beba u Crnoj Gori, naročito teški simptomi mogu se javiti kod novorođenčadi.

"Kod nevakcinisane djece, novorođenčadi bolest ima izuzetno težak tok, izuzetno dugo traje, djeca imaju spazmatični kašalj, sa zacjenjivanjem i fazama prestanka disanja i gubljenja svijesti, djeca tada moraju da se mehanički ventiriliraju i to je izuztetno teška slika, s anažalost pojedniačnim lošim ishofom", napominje on.

Veliki kašalj je teško izolovati na teritoriji Crne Gore, samo u Sriji postoji jedna referentna laboratorija za dokazivanje ovog oboljenja, koja se nalazi u Novom Sadu.

Da bi se izbjeglo oboljenje jedina mogućnost je objašnjava Vušurović da se djeca što prije vakcinišu, za novorođenčad vakcinacija se savjetuje već sa mjesec ipo do dva mjeseca starosti.

Vakcinacija se vrši na Pedijatriji u prvoj smjeni od 8.30 do 10h uz prethodnu najavu, dok se vakcinacija u drugoj smjeni vrši od 16. 30 do 18h, Vušurović ističe da su vrata DZ otvorena i da niko neće biti vraćen.