14-03-2024

(VIDEO) Vlada usvojila budžet Morskog dobra, sjutra sastanak sa zakupcima plaža

Vlada Crne Gore odobrila je Plan korišćenja sredstava Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom za 2024. godinu, pružajući pregled planiranih prihoda i detaljnu strukturu rashoda za narednu godinu.


Odović, Printscreen

Prema odobrenom planu, očekivani prihod iznosi 24.022.581 eura, raspoređen u nekoliko ključnih kategorija.

Najveći dio prihoda, u iznosu od 14.500.000 eura, očekuje se od poslovnih aktivnosti, konkretno od naknada za korišćenje morskog dobra. Dodatnih 8.872.581 eura očekuje se od prihoda od trajekata, dok se neposlovni prihodi, koji uključuju kamate na depozit, naplatu utuženih potraživanja, otkup tenderske dokumentacije i realizaciju bankarskih garancija, procenjuju na 650.000 eura, navodi se u saopštenju Vlade.

"Planirani rashod Javnog preduzeća je u istom iznosu kao i planirani prihod 24.022.581 eura, od čega je za troškove investicionih aktivnosti i tekućeg održavanja zone morskog dobra koji su planirani po opštinama opredijeljen iznos 12.573.925, dok je za ostale poslovne rashode (potrošni material, održavanje, troškovi osiguranja, gubici i naknade štete) planiran iznos od 5.510.411, za zarade i ostala primanja planirano 4.998.065 i opremu 934.580 eura", navodi se u saopštenju.

Iako se o tome spekulisalo, na dnevnom redu današnje sjednice Vlade nije se našla odluka o raskidu ugovora koji su početkom marta prošle godine zaključili Javno preduzeće Morsko dobro i Opština Budva.

Ugovor koji je potpisan početkom prošle godine predviđao je da Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom ustupi lokalnoj upravi na privremeno korišćenje Luku Budva.

Odović: Sjutra sastanak sa predstavnicima zakupaca plaža

Na konferenciji koja je održana nakon sjednice Vlade ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović je kazao da su sve opcije na stolu što se tiče tendera za zakupljivanje plaža za predstojeću turističku sezonu.

Sa tenderom se kasni jer, "Atlas plaža" nije gotov, kazao je Odović. Iako je spisak plaža trebao da se finalizuje u mandatu dvije prethodne vlade, tek je 44. Vlada formila timove za realizaciju tog posla, kazao je Odović.



On je rekao da je u interesu svih, posebno Vlade, da se spisak što prije završi i raspiše tender zbog predstojeće turističke sezone.

"Nama je u interesu da se turistička sezona ne ugrozi, ali nam je u interesu i da regulišemo tender o zakupu plaža po novim uslovima", kazao je Odović.

Postoji mogućnost da tender bude raspisan po starim uslovima samo za ovu sezonu, a da se naredne godine raspiše drugi tender po novim uslovima, kazao je ministar.

Odović je najavio da će sjutra u privrednoj komori biti održan sastanak predstavnika zakupaca plaža, predstavnika Ministarstva turizma i turističke privrede.


D.B.