23-12-2019

Zaštite svoje ljubimce u novogodišnjim periodu

Vrijeme je novogodišnjih praznika što znači raspust za djecu, odmor za roditelje i petarde za napuštene ili ne napuštene životinje. Iz godine u godinu svjedoci smo trauma koje se dešavaju životinjama. Stop petardama!


Foto: ilustracija

Petarde, vatrometi i ostale pirotehničke zanimacije koje uoči novogodišnjih praznika imamo na svakom ćošku i svakog časa mogu da izazovu neizmjeran stres kod pasa i ostalih životinja, i to sa nesagledivim posljedicama - od srčanog do moždanog udara!

Iako je zakonom zabranjena upotreba pirotehničkih sredstava, kao i što je zabranjeno fizičko maltretiranje životinja u šta spada korišćenje pirotehničkih sredstava u njihovom prisustvu, nije da možemo reći da se zakon sprovodi kako bi to trebalo biti.


Foto: screenshot

Psi posebno reaguju na prasak petarde s obzirom da imaju mnogo izoštreniji sluh u odnosu na ljude, čulo mirisa, pa tek onda vida.

Eksploziju petardi i vatrometa oni čuju mnogo jače od nas. Laju, kriju se, pobjegnu, upiške se, mogu čak izvršiti i veliku nuždu, dobiti proliv, srčani ili moždani udar, a najekstremniji slučajevi su da onima koji boluju od čira, on i proradi u tim trenucima. Psu se mogu dati sedativi koje koriste i ljudi - "bromazepame", "bensedine" i druge. Ali, njihovo dejstvo kratko traje - do dva sata.

Na tržištu postoje preparati na biljnoj bazi koji se preporučuju nekoliko dana prije Nove godine i isto toliko poslije. Naravno, neće smanjiti stres od petardi, ali će svakako doživljaj kod pasa ublažiti. Takođe, manje su šanse da pas doživi srčani ili moždani udar.

Ukoliko vlasnici psa idu negdje na doček, a životinju ostavljaju samu kod kuće ili u stanu, trebalo bi da zatvore prozore, puste glasnu muziku, ostave uključen televizor i nešto od svojih stvari.

Ukoliko ostajete kod kuće, tada bi trebalo da mazite psa, komunicirate sa njim. Ne bi trebalo pridavati značaja prasku petardi ili vatrometa jer bi to pojačalo stres životinji.

Trudite da se ponašate normalno jer psi reaguju na naše ponašanje i energiju. Oni se ugledaju na nas.



Čak je preporučljivo da ne pridajemo veliku pažnju ni njihovom strahu, već da sve tokom novogodišnje noći bude uobičajeno kao i uvjek.

Na prostoru budvanske opštine u toku je akcija pripadnika CB-a protiv upotrebe petardi.

Svako lice koje zateknu da pirotehnička sredstva koristi na javnom mjestu, biće procesuirano i sankcionisano.

Dakle, treba imati na umu da petarde i uopšte pirotehniku treba veoma ozbiljno da shvate roditelji i svi koji su u kontaktu sa djecom, jer primjena pirotehničkih sredstava može da izazove ozbiljne posljedice koje ostavljaju trajan invaliditet kod djece, a nekada mogu i da ugroze život.