06-06-2023

(FOTO) Mitropolit Joanikije posjetio JU Muzeji i galerije Budve

Povodom svečanosti vezanih za proslavu praznika Trojičindan i slavu Hrama Svete Trojice u Starom gradu, Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Joanikije, juče je posjetio JU Muzeji i galerije Budve i aktuelnu izložbu digitalno obogaćenih eksponata pod nazivom “Budvanski manastiri, na raskršću milenijuma”.


Foto: TO Budva

U sklopu posjete Mitoropolitu su autori izložbe "Budvanski manastiri na raskršću milenijuma", mr Lucija Đurašković i Marko Kentera, predstavili ovu prvu crnogorsku izložbu proširene realnosti koja će trajati mjesec dana u Budvi i Petrovcu.

Tom prilikom je dogovoreno da izložba nakon toga nastavi svoj život u hramu u Podgorici i na drugim mjestima u Crnoj Gori i u regionu.



"Posebno interesovanje Mitropolit Joanikije je iskazao za virtualan način prezentacije originalnih ikona iz svih budvanskih manastira, izrazivši zadovoljstvo što je izložba privukla pažnju velikog broja djece i mladih. Samo je juče, prije posjete Mitropolita, galerije u Budvi i Petrovcu, posjetilo preko 200 djece.

Podsjećamo, da je ovaj naučni i stručni projekat, izradjen po javnom pozivu i pokroviteljstvom TO Budva, prvi u seriji predprojekata u kandidaturi za Evropsku prijestonicu kulture “Budva2028”, zaključuje se u saopštenju TO Budva.