23-06-2023

(FOTO+VIDEO) Buongiorno Budva: Vespama i motorima kroz Stari grad

U našu onlajn poštu juče smo primili više poruka od zabrinutih mještana koji žive u Starom gradu, a koji su nam se javili kako bi skrenuli pažnju na vožnju motora, električnih trotineta i vespi unutar starogradskih zidina. Bezbijednost mještana, među kojima su najugroženija i najranjivija kategorija djeca i stari, ali naravno i turisti koji su ovdje kako bi se odmorili, dovedena je u pitanje, a prema riječima naših sugrađana ta pojava je sve učestalija, pa se ispred kafića i restorana prilagođavaju i parking mjesta za vespe.





Poruku iz inboksa prenosimo u cjelosti:

"Poštovani,

Pišem Vam kao zabrinuta stanovnica Starog grada. Naime, kako je krenula ove sezona čini mi se više nego ikada su kroz Stari grad prisutni motori i električni trotineti. Ljudi parkiraju ali i voze ista bez ikakvih sankcija ili opomena od strane nadležnih, ugrožavajući živote stanovnika, ponajviše djece, ali i turista. I dio Vaših prostorija je u Starom gradu tako da vjerujem da ste primjetili ovaj "fenomen".

Ne moram ni da naglasim koliko je ovo ponašanje opasno ako uzmemo u obzir da su ulice uske, često nepregledne, a motoristi nekad velikom brzinom projure kroz grad.

Kao roditelj na prvom mjestu, pa onda stanovnik Starog grada, ovim putem molim Vas da na ovaj problem skrente pažnju. Napominjem da je Komunalna policija obavještena u par navrata o ovom problemu ali ne vidimo nikakvu akciju sa njihove strane, niti poboljšanje situacije!



Da li je zaboga stvarno potrebno da izradimo tablu zabrane upravljanje motornim vozilima unutar bedema Starog grada?

Neki lokali su čak postavili tablu da je ispred njihovih lokala, NA JAVNOJ POVRŠINI, parking za vespe dozvoljen", napisala je zabrinuta ćitateljka, koja preko cijele godine živi u Starom gradu.



Rješenje ovog problema stavljamo u ruke nadležnih uz apel da se što brže riješi kao i da se pojedinci koji nesavjesno postupaju u ovom slučaju sankcionišu radi sigurnosti djece, mještana i turista posebno jer ovo zaista jeste problem, koji će naročito biti dominantan ukoliko se sa ovom praksom nastavi i u jeku turističke sezone koja je pred nama.

Podsjećamo da je Stari grad oduvijek bio sigurna pješačka zona, te prostor u kojem se nije brinulo o saobraćaju. Ovo je istorijsski dio grada i turistička atrakcija sa velikom frekvencijom turista, kojima najprije treba obezbijediti bezbjedno kretanje, a potom i lijepu i reprezentativnu sliku koju će sa sobom ponijeti kada odu iz Budve.

Da li se Budvani ugledaju na Italijane koji su prepoznatljivi po svojim vespama i motorima na svakom ćošku ne znamo, ali je jedno sigurno da mali Stari grad kao što je budvanski nije predviđen i ne može da podnese kretanje motornih vozila unutar svojih zidina.