28-09-2021

Franeta za portal RTV Budva: U Morskom dobru radimo na realizaciji nekoliko projekata

Predstavnici Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom (JPMD) nedavno su sa službenicima Ministarstva ekologije u Marseju učestvovali na radionici za međunarodni projekat "Build back a blue and stronger Mediterranean". U godini kada su u našoj zemlji proglašena dva morska zaštićena područja, slijede i novi izazovi vezani za upravljanje prirodnim resursima na crnogorskoj obali.


Foto: Google maps

Pomoćnik direktora JPMD, Iva Franeta za portal RTV Budva ističe da je, kada se govori o saradnji sa nadležnim resorom, projekat "Build back a blue and stronger Mediterranean" jedan od značajnijih.


Sa radionice u Marseju, Foto: MEPPU

Za realizaciju su planirana sredstva od pet miliona eura, a implementacija će početi u julu naredne godine. Projekat će se, kako je kazala, finansirati iz Globalnog fonda za zaštitu životne sredine. Realizovaće se i u Albaniji, Alžiru, Libanu, Maroku i Tunisu.

"Projekat je od posebnog je značaja za Crnu Goru, imajući u vidu da trenutno imamo dva morska zaštićena područja u Crnoj Gori, Park prirode "Platamuni" i Park prirode "Katič", dok se do kraja godine očekuje zaštita područja Stari Ulcinj. Fokus projekta predstavlja podrška uspostavljanju efikasnog upravljanja morskim zaštićenim područjima u Mediteranu, kroz obezbjeđivanje tehničke podrške, značajnih finansijskih sredstava za svakodnevno upravljanje područjima, izgradnju kapaciteta, razmjenu iskustava o upravljanju na nivou Mediterana i šire, te međunarodnu saradnju u ovoj oblasti", pojasnila je naša sagovornica.

Na sjednici održanoj 16. septembra ove godine, Vlada Crne Gore je donijela odluku o proglašenju drugog zaštićenog područja u moru Park Prirode „Katič“. Franeta podsjeća da je Crna Gora, do tog trenutka, bila jedina zemlja na Mediteranu koja nije imala niti jedno zaštićeno područje.

"Širenje mreže zaštićenih područja, generalno, a naročito stavljanje pod zaštitu morska zaštićena područja posebno je značajno za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji. Očekujemo da će Crna Gora uskoro dobiti još jedno zaštićeno područje na moru i to "Ostrvo stari Ulcinj" ", dodala je ona.

Naglasili su i dobru saradnju sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

"Zajedno sarađujemo i u realizaciji GEF/UNEP/MEPPU projekta "Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integralnu zaštitu morskih i priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore". Pored toga postoji još niz drugih aktivnosti u kojima ove dvije institucije uspješno sarađuju", istakla je Franeta i pojasnila da resorno ministarstvo kao sastavni dio Vlade donosi zakonske akte, planove i programe koje u okviru svojih nadležnosti sprovodi Morsko dobro.


Sa predstavnicima MEPPU u Marseju, Foto: JPMD

JPMD ima dugogodišnje iskustvo u realizaciji međunarodnih projekata, a jedan od trenutno aktuelnih je Projekat "Endemic pathway – ePATH" koji je odobren za finansiranje na II Pozivu za predloge projekata u okviru trilateralnog “Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014-2020”.

"Cilj je jačanje i diverzifikacija turističke ponude kroz prekograničnu saradnju i poboljšanje upravljanja i održivog korišćenja kulturne i prirodne baštine. Glavni cilj ovog projekta je kreiranje zajedničke turističke ponude u tri zaštićena područja, u kojima žive mnoge rijetke i endemske vrste flore i faune, kroz promociju prirodnih i kulturnih vrijednosti: Park prirode “Hutovo blato” u Čapljini (BIH), Botanička bašta "Kotišina" u Makarskoj (HR) i Posebni rezervat prirode "Tivatska solila" u Tivtu (CG)."

Projektne aktivnosti su usmjerene na formiranje i promociju zajedničke turističke ponude "Endemske staze" u sva tri rezervata prirode, organizaciju grupnih posjeta, kampova za posmatranje ptica, takmičenja za posjetioce, radionica za djecu školskog uzrasta kao i na razvoj aplikacije za mobilne telefone i izradu promotivnog materijala.

"Projekat će doprinijeti poboljšanju niza turističkih objekata koji podržavaju osjetljive ekosisteme, stvaranju zajedničke tematske staze posvećene endemskim vrstama i promovisanju očuvanja i uvažavanja prirodne baštine. Budžet projekta koji je predviđen za dvogodišnju realizaciju aktivnosti JPMD u okviru ovog projekta je 422.329.30 EUR od cega se, iz sredstava EU refundira 85%, a ko-finansiranje JPMD je 15%", kazala je sagovornica portala RTV Budva.

Pored ovog projekta, JPMD učestvuje i u aktivnostima "AMAre PLUS", kao pridruženi partner. Realizacija je započela sredinom jula i trajaće godinu dana.

"Cilj ovog projekta je transfer rezultata postignutih u okviru projekta AMARE na mrežu zaštićenih morskih područja koja su partneri u ovom projektu. U okviru projekta AMARE izrađen je Geoportal sa podacima o statusu biodiverziteta, varijabilama životne sredine, antropogenim pritiscima (intenzitet i distribucija) i sl. Izrađeni su Protokoli za ekološki monitoring, te dobre prakse upravljanja ljudskim aktivnostima u skladu sa ciljevima EU legislative", zaključila je Franeta.


M.S.