19-08-2020

GA: Pod hitno prestati sa falsifikovanjem urbanističkih planova

Da vjerovatno građani Budve već zaključuju da je Građanska Akcija u pravu kada ukazuje da su urbanistički planovi u Budvi davno istekli, da su nevažeći i da se falsifikuju jer se koriste kao da su važeći, kazali su u saopštenju GA dodajući da je jedan od razloga da građani povjeruju u navode Građanske Akcije i činjenica da skoro svi politički subjekti, na pitanje jesu li planovi istekli ili nisu, jednostavno ćute.



Saopštenje prenosimo integralno

Da planovi zaista nevažeći nakon isteka roka važenja, potvrdio je i Ustavni sud Odlukom U-II broj 24/14 od 25. 07. 2017. godine. Ustavni sud je ukinuo Odluku Skupštine Glavnog grada Podgorice kojom je Skupština, produžila rok važenja velikog broja odluka o planovima na području Glavnog grada od kojih je za jedan broj odluka o planovima istekao rok važenja, a jedan broj odluka o
planovima je bio još uvijek važeći.

Ustavni sud je u prethodnom postupku za ispitivanje procesnih pretpostavki, za vođenje postupka odlučivanja o podnijetoj inicijativi, zauzeo sledeći stav:

Sud je utvrdio da ne postoje procesne pretpostavke za vođenje postupka i odlučivanje o ustavnosti i zakonitosti osporene Odluke, u dijelu koji se odnosi na planska dokumenta, kojima je pojedinačno  u svakoj odluci određeno vrijeme važenja na pet godina, s obzirom da su ti planski dokumenti prestali da važe, prije stupanja na snagu osporene Odluke, istekom vremena za koje su donijeti.

Sud je jednostavno odbio mogućnost da vodi raspravu o produženju planova kojima je period važenja istekao jer su takvi planovi nevažeći, ne mogu se koristiti po nijednom osnovu, pa ni da se nakon isteka roka važenja produžuju. Mogu se uraditi samo novi planovi.

Za Predsjednika Vlade Duška Markovića, za pet specijalnih tužilaca i za Glavnog specijalnog tužioca Katnića, koji su bili upoznati sa odlukom Ustavnog suda, planovi u Budvi, koji su takođe istekli 2014. godine, su i dalje važeći.

Za Predsjednika Marka Carevića su planovi u Budvi istekli, od Demokrata, SNP-a, URE, i SDP-a građani čekaju izjašnjenje, međutim  svi konstituenti pokradene koalicije, spremniji su da povjeruju Predsjedniku Vlade Dušku Markoviću i Glavnom specijalnom tužiocu Katniću, da planovi važe, nego predsjedniku Ustavnog suda Dragoljubu Draškoviću i sudijama Miloradu Gogiću, Miodragu Iličkoviću, Desanki Lopičić, Mevlidi Muratović, Hamdiji Šarkinoviću i Budimiru Šćepanoviću kojima je jasno da plan prestaje da važi nakon isteka roka na koji je donijet.

Građanska Akcija je za vladavinu prava za poštovanje zakona i protiv svakog vida korupcije i nezakonitog postupanja. Interes Građanske Akcije je da se pod hitno prestane sa falsifikovanjem planova, što je interes i najvećeg broja građana Budve, zato poštovani građani i građanke podržite Građansku Akciju da zajedno zaustavimo betonizaciju Budve falsifikovanim planovima. Zaokružite broj 5.