27-05-2021

Knežević: Podostrog najbliže i najzapostavljenije budvansko selo

Glavni problem mjještana sela Podostrog jeste elektro i vodosnadbijevanje. Ovaj dugogodišnji problem uzrokuje i mnoge druge probleme i onemogućava mještane da se posvete sređivanju sela najbližeg samom jezgru grada i razvijaju seoski turizam.

Knežević: Podostrog najbliže i najzapostavljenije budvansko selo | Radio Televizija Budva

Prvi projekat koji su uspjeli da realizuju uprkos svim problemima jeste postavljanje ograde na izvoru Kaludrak, a sve uz pomoć lokalne samouprave.

"Tu nam je lokalna smaouprava izašla u susret, razumijevši naš problem i opasnost koja se time dovodila u pitanje i uprkos možda nedostatku sredstava, taj problem je riješen", kazao je za Polis, predsjednik ove MZ Gojko Knežević.

Vodosnabijevanje se vrši sa samog izvora, ali izradom hidro stanice Lazi sa koje bi kako im je obećano trebalo da se vši snadbijevanje vodom nadaju se da će se izvoru vratiti prvobitna namjena.

Njaveći problem jeste i elektrosnabdijevanje, a neophodna je izrada trase puta i izuzimanje zemlje na jednom dijelu kako bi počelo postavljanje kabla za trafostanicu od strane CEDIS-a, kao i izrađivanje mosta u samom selu.

"Ne mogu da ne kažem da je žalosno, da u selu koje je najbliže gradu, ljeti jedva jedan frižider može da radi. Uslovi nikakvi, a 21. vijek. Mi se trudimo, ali najteže je uraditi pairplogiju, mi smo se za tarfostanicu dogovorili sa našim seljaninom Stankom Rucovićem koji nam je ustupio parcelu i mi smo tu sve dradili kompletnu parcelaciju, sproveli u katatstar, dobili rješenje i očekujemo još saglasnot vlasnika da CEDIS odradi projekat kabla za postavljanje trafostanice što ičekujemo na jesen, a trošak će snositi CEDIS Podgorica ", ističe Knežević.

Knežević navodi da je projekat mosta takođe je odrađen od strane seljana, te da je čitava papirologija spremna.

"Da se nije desila ova situacija sa koronom, most bi bio završen a imamo obećanje od Sekretarijata za investicije da će u oktobru ili novembru most biti izrađen", kazao je on.

Put kroz Podostrog jako je prometan, a osim automobila mnogi Budvani ovu zonu koriste i za rekreacju, što bez rasvjete i proširenja puta kretanje čini opasnim. Prema riječima Kneževića mještani su se organizovali i okosili djelove oko puta kako bi bar malo doprinijeli njegovom uređenju.

Budućnost sela vide u razvijanju seoskog turizma, ali za sada po tom pitanju ne mogu ništa da urade.

"To je budućnost turizma, jer Budva je zagušena, ali mi bez struje i vode ništa ne možemo da planiramo", kazao je Knežević.

Saradnja sa ostalim mjesnim zajednicama je na dobrom nivou što dokazuje i dogovor sa novoformiranom MZ Podkošljun koja će im ustupiti korištenje njihovih prostorija koje do sada nijesu imali.

Mještani se nadaju da će se do sljedeće godine rješiti osnovni problemi najbližeg, a najzapostavljenijeg sela u Budvi, zaključio je Knežević.