15-01-2024

Kulturna infrastruktura u Budvi nedovoljno razvijena, trenutni kapaciteti neadekvatni za potrebe i očekivanja

Kulturna infrastruktura u Budvi nedovoljno razvijena, trenutni kapaciteti neadekvatni da opskrbe sve potrebe i očekivanja Na osnovu distribucije kulturne infrastrukture u opštini Budva, može se zaključiti da je ona, za okvire lokalne samouprave sa relativno viokim brojem stanovnika, nedovoljno razvijena, navodi se u Programu razvoja kulture Opštine Budva za period od 2024. do 2028. godine.


Foto: Arhiva

Kako je ocijenjeno u tom aktu, aktuelni prostorni, tehničko-tehnološki i ljudski kapaciteti nijesu adekvatni da opskrbe sve kulturne potrebe i očekivanja javnosti.

„Uočen je i nedostatak specijalizovanih prostora za pozorište, kinematografiju, pa i bibliotečku i muzejsko-galerijsku djelatnost (koje makar postoje, uprkos svim problemima s kojima se u radu susreću). Trenutni prostorni kapaciteti ne zadovoljavaju potrebu čuvanja i prezentacije sve brojnijih muzejskih i galerijskih predmeta, kao i bibliotečke građe“, piše u Programu.

Ustanovama kulture sugeriše se da bi trebalo da prilagode sadržaje i djelatnost mladima i djeci, formiranjem dječijih odjeljenja i tehničko-tehnološkim unaprjeđenjem prezentacije kulturnih sadržaja.

Preporuka je i da ustanove kulture treba da koordiniraju i usaglašavaju aktivnosti u cilju racionalizacije budžetskih sredstava opredijeljenih za kulturu.

„Od svih ustanova jedino Biblioteka organizuje sadržaje za kulturne i naconalne manjine i ranjive grupe. Ustanove kulture moraju posebnu pažnju posvetiti ranjivim i manjinskim grupama. Takođe, uprkos njihovoj brojnosti (naročito u periodu ljetnje turističke sezone), primjećeno je da na teritoriji opštine Budva nema kulturnih sadržaja u kontinuitetu tokom cijele godine. Ustanove kulture trebalo bi da omoguće kontinuirani kulturni život grada i ohrabruju se da dio svog programa realizuju u zimskom periodu. Kako bi na još kvalitetniji način obavljale svoju osnovnu djelatnost, ustanovama kulture neophodno je još kadrovskih kapaciteta, formalno obrazovanih u domenu struka kojima se ustanove primarno bave“, piše u Programu.

Takođe, da bi se pratili akteuleni trendovi u kulturi, ukazano je na potrebu stalnog rada na stručnoj doedukaciji postojećeg kadra, te na to da ustanove kulture moraju izvršiti neophodnu kadrovsku optimizaciju.

U Programu se navodi o to da rad Savjeta za kulturu predsjednika Opštine Budva treba diverzifikovati kroz posebne oblasti (baština, stvaralaštvo, industrije), te povezati sa radom savjeta i uprava ustanova kulture.

Diverzifikovati priliv sredstava

Što se tiče finansijskog poslovanja, ocijenjeno je da bi, osim iz opštinskog budžeta, poželjno bilo što više diverzifikovati i uvećati priliv sredstava i iz drugih izvora, kao što su međunarodni donatori, nacionalni budžet, sponzorstva, sopstvena djelatnost…

„Podsticaje za dalji razvoj i promociju kulturne djelatnosti treba tražiti i u osnaživanju saradnje sa drugim sektorima (obrazovanje, turizam, mediji, privatnim sektorom, nezavisnoj kulturnoj sceni itd). Ustanove kulture treba podstaći na kontinuiranu digitalizaciju sadržaja koji predstavljaju, proizvode ili čuvaju“, piše u Programu razvoja kulture Opštine Budva od 2024. do 2028.

Pionirski poduhvat na lokalnom nivou

Podsjetimo, ovaj strateški akt usvojen je na sjednici Skupštine opštine Budva koja je održana avgusta prošle godine, kao jedan od preduslova za podnošenje aplikacione knjige Budve i Boke u kandidaturi za Evropsku prijestonicu kulture 2028. U Briselu je odlučeno da laskava titula ipak pripadne Skoplju.

U Programu se navodi da je u pitanju prvi akt kojim se detaljnije i podbrobnije sagledava oblast kulture na lokalnom nivou.
Autori napominju da je u posljednjih trideset i više godina formirano više komisija sa ciljem izrade strateškog dokumenta u oblasti kulture, ali da nijedan cjeloviti dokument do kojih su komisije došle u svom radu nikada nije usvojen od strane skupštinskog tijela lokalne samouprave.



M.S.