01-06-2023

Sjutra veče Highway i Mikrokozma u Podgorici, Random i Necke u Budvi

Mjesec rokenrola se bliži kraju, a posljednjeg vikenda pred veliko finale dva programa u dva crnogorska grada zaključuju predfestivalski dio Festivala kulture Zabjelo. U petak 2. juna će na uglu Bokeške i Njegoševe nastupiti bendovi Highway i Mikrokozma, a iste večeri na pozornicu Grada teatra u Budvi nastupaju reprezent podgoričkog andergraunda Random i Necke iz kolektiva Radio Katakomba Budva Hud Mjuzik.


Foto: Festival kulture Zabjelo

Petak veče u glavnom gradu počinje već od 18 časova, kada će na uglu Bokeške i Njegoševe biti organizovan sajam gramofonskih ploča i nosača zvuka u saradnji sa udruženjima NVO Montenegro Records i Vinyl svijet muzike, dok će za muziku i dobru atmosferu biti zadužen FM Mirda. U 21.30 sati na binu se penje Highway, a nakon njihove svirke nastupa Mikrokozma.

U Budvi na pozornici Grada teatra hip-hop veče u 21 čas otvara Necke iz kolektiva Radio Katakomba Budva Hud Mjuzik, a nakon njega nastupa reprezent podgoričkog andergraunda Random.

Dupli program u dva crnogorska grada dio je Mjeseca rokenrola tokom kojeg više od dvadeset regionalnih i lokalnih izvođača alternativne muzike već uveliko vraća rokenrol na veliku scenu u Crnoj Gori, na nekoliko lokacija širom zemlje. Mjesec rokenrola počeo je početkom maja, a publika je već imala priliku da čuje nekoliko autorskih crnogorskih sastava kao i regionalnih izvođača, koji nikada do sada nisu nastupali u Crnoj Gori, a serijal svirki otvorili su podgorički bendovi Yonic i Bubnjivi i Psi u Itaka Library baru. U okviru Mjeseca rokenrola održano je i treće izdanje Rockstrikcije na kojem je, po prvi put u Crnoj Gori, nastupio hrvatski duo Šiza uz crnogorske autorske bendove Punkreas iz Nikšića i Alternaiva iz Bijelog Polja. Makedonska atrakcija bend Funk Shui je takođe imala svoj premijerni crnogorski nastup prošlog vikenda u Podgorici, uz lokalnu podršku sve popularnijih crnogorskih sastava Jack Lupino i Izi bejb. Mjesec rokenrola stigao je i do prijestonice Cetinje, pa su na Dvorskom trgu nastupili podgorički bendovi Roba bez Greške i Mrka Kapa Zla Prilika.

Na samom finalu Mjeseca rokenrola na dvodnevnom izdanju Festivala kulture Zabjelo 9. juna nastupiće: kultna rok i pank grupa Zabranjeno pušenje, heroji regionalne alter rok scene Kanda, Kodža i Nebojša, mostarski sastav Zoster, fantastična IDA PRESTER & Lollobrigida i predstavnici lokalnih snaga Neonoen. Druge festivalske večeri na stadionu „Nikola Šćepović“ nastupiće vodeće alter pop ime regiona Letu Štuke, beogradski repkor-krosover sastav Sunshine, splitski rep-rok bend TBF i podgorički sastavi Vrpca, PARTY MËJKERSI i Šarđun.

Ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mjestima širom zemlje i na stranici festivala festivalkulturezabjelo.me .