21-06-2023

Zenović: Stari grad kao zaštićeni spomenik kulture je prioritet svih nas

Rad ugostiteljskih objekta unutar i izvan zidina Starog grada, za koje zakupci imaju zaključen ugovor sa Opštinom Budva po osnovu Programa privremenih objekata, mora biti u skladu sa prihvaćenim obavezama i Urbanističko tehničkim uslovima, kako se ne bi represivno djelovalo i raskidali ugovori o zakupu, saopštio je sekretar opštinskog Sekertarijat za zaštitu imovine Đorđe Zenović.


Foto: Arhiva, Alexander Nadrilyanski

On naglašava da je Stari grad kao zaštićeni spomeniku kulture prioritet svih nas i da ugostitelji treba da shvate da ako su dobili priliku da drže svoje ugostiteljske objekte ispred dva i po milenijuma starih zidina, onda moraju i da poštuju odredbe propisanih odobrenja za rad, jer jedino na tak način poštuju turiste i građane.

Zenović naglašava da se akcija odnosi na šesnaest privremenih objekata unutar i oko Starog grada, da su to ugostiteljski objekti kojima je zaključen ugovor sa Opštinom Budva u vezi zakupa zemljišta, na osnovu plana privremenih objekata.

"Čisto da naglasim da dva objekta koja gravitiraju, tačnije koja se nalaze na brijegu od Budve su nadležnost Morskog dobra. Takođe, ima dosta terasa koje se naleze unutar Starog grada koje su na divlje postavljene i to je isključivo nadležnost Komunalne policije i Morskog dobra. Ono što je naš sekretarijat preuzeo na sebe jeste da se na neki način pokuša uvesti red preventivno. Da ne bismo morali da reagujemo represivno u smislu raskidanja ugovora, pisanja kazni zakupcima i tako dalje. Iz tog razloga smo odlučili da pošaljemo jedno pismo svim korisnicima ugostiteljskih objekata odnosno javnih ppovršina na teritoriji Starog grada. Mogu izraziti neko zadoljstvo jer je reakcija manje više pozitivna. Takođe, poslali smo i jednu opomenu pred raskid ugovora za jedan objekat, a u proceduri smo da pošaljemo još jednu opomenu, ali daćemo jedan razuman rok od tri do pet dana da se uklone sve one nepravilnosti koje se nalaze na terasi"istakao je u Polisu Zenović.


Foto: Printscreen

Kako pojašnjava, svi korisnici su se zaključivanjem ugovora obavezali da će između ostalog plaćati zakupninu Opštini Budva, što posljednjih godina nije bilo redovno. U obavezi su da koriste terase u skladu sa njihovom namjenom. Odnosno, da su to isključivo ugostiteljski objekti tipa kafići i resotrani da su dužnin da se pridržavaju urbanističko-tehnikih uslova prilikom opremanja svojih terasa, da se mogu postaviti mobilijarni stolovi stolice i eventualno ograda i žardinjere isključivo u saglasnositi sa Sekretarijtom za urbanizam.

"Upravo je namjena da se na neki način uvede red, naravno, krajnje mjere su te, otkaz ugovora. Na tome nećemo sada baš insistirati do kraja, ali obzirom da smo na početku turističke sezone vidjećemo šta će se desiti za 15 dana kada se broj turista udvostruči ili utrostruči. Jako će biti teško i Komunalnoj policiji da sama isprati situaciju na terenu i upravo u tom smislu smo na sebe preuzeli taj korak više, da pokušamo prije svega preventivno da djelujemo na zakupce, a na kraju krajeva da svi zajedno damo mali doprinos da Stari grad ipak na nešto liči i da turisti ne preskaču stolove i stolice da bi ušli u Stari grad, da se ne bi dešavale slike koje smo mogli da vidimo prošlih godina", kazao je on.

Na kraju sezone biće napravljena analiza koliko su zakupci savjesno ili nesavjesno koristili zakupljeni prostor.

"Da li su uredno izmirivali svoje obeveze prema Opštini, da li su koristili terasu u skladu sa uslovima i tako dalje. Ali ćemo se svakako obratiti Skupštini Opštine i Sekretarijatu za urbanizam, koji je obrađivač novog programa koji tek treba da počne da se radi i naravno predsjedniku Opštine. Pokušaćemo da na neki način da i to bude jedan vid sankcije. Dakle, onaj koji je bio nesavjestan prethodnih pet godina, da mu se obriše lokacija i da jednostavno narednih pet godina tu bude neki drugi sadržaj.

Kako je svima potreban slobodan javni prostor namjera je da se ide u tom smjeru.

"Mi ćemo raditi još jedan dio priče, što se nas tiče, spremni smo da idemo do kraja, jer moram takođe da naglasim da nemamo svi odnos prema Starom gradu kao prema spomeniku kulture. Mislim da je to prije svega prioritet svih nas i da shvate ugostitelji da su dobili priliku da drže svoje ugostiteljske objekte ispred dva i po milenijuma starih zidina i Starog grada", istakao je Zenović.

Sve ne možemo riješiti do kraja ali ovo je naš da krenemo u tom pravcu, zaključio je Zenović.

D.Č.