13-09-2021

Žustra rasprava nakon današnjeg zasijedanja SO Budva, onemogućen rad parlamenta

Deseta sjednica lokalnog parlamenta prekinuta je jer nije bilo kvoruma na zasijedanju skupštinskog Odbora za statut i propise.

Žustra rasprava nakon današnjeg zasijedanja SO Budva, onemogućen rad parlamenta | Radio Televizija Budva

"Odbor za statut i propise nije zasjedao jer nije bilo kvoruma, sjednica je prekinuta, desilo se ono što smo i očekivali", kazao je predsjednik SO Budva Krsto Radović.

Žustra rasprava među odbornicima nastavljena je iza kamera, nakon prekida sjednice.

Radović je, kako je kazao, prije dva mjeseca upozorio svoje koalicione partnere zvaničnim dopisom šta će se desiti ostavkom člana Odbora za statut i propise bez čije cjeline nije moguće nastaviti rad u parlamentu i donositi odluke.

“DPS je sve nas smijenio i odradio nekoliko sjednica bez Odbora , prema tome ja sigurno neću raditi ono što su oni radili . Kao predsjednik Skupštine svojim koalicionim partnerima tada najdobronamjernije poslao sam dopis da kažem šta se može desiti ako odbornica Borka Miljković podnese ostavku , da ćemo ostati bez većine u tom odboru. Oni su se oglušili o taj moj apeli, zato smo sada došli nažalost u ovakvu poziciju. Žao mi je ovakve reakcije naših kolega iz Demokratskog fronta , mislim da ne treba da komuniciramo vikom i grajom jer se na taj način neće postići ništa. Savjetujem predstavnicima klubova odbornika da sjednu da razgovaraju, SNP-a ,DF-a i Demokratske Crne Gore, to je ono dobronamjerno kako želim da vidim”, objasnio je Radović u izjavi nakon završetrka sjednice i dodao:

“Ako bih gledao nedobronamjerno i ako bih uzeo unazad nekoliko mjeseci što se dešava, a to prvenstveno mislim na opstrukciju Skupštine Turističke organizacije opštine Budva, smjenjivanje Upravnog odbora Sportsko rekreativnog centra Budva, neizglasavanje Odluke o Mediteran reklamama, neprodužavanje ugovora gospodinu Plamencu i ostalim sekretarima onda bih rekao da je to težnja ka nekoj apsolutističkoj vlasti u Budvi i stvaranju jedne privatne “latifundije”. Ovo danas bi bio vrh te piramide gdje bi se blokirao parlament i gdje bi jedan čovjek mogao da vlada cijelim gradom . Demokratskoj Crnoj Gori apsolutno odgovara parlament, imamo šta novo da kažemo o svemu. Nikada nismo bježali od rasprave i tu da se nađe neko rješenje, neka predsjednici odborničkih klubova nađu model i ja ću kao predsjednik Skupštine isti dan reagovati. Upozorio sam ih prije dva mjeseca šta može da se desi da bi danas maltene imao ovakav linč od kolega iz DF-a, al opet neću im to za zlo uzeti“, kazao je Radović.

Krsto Rađenović predsjednik Odborničkog kluba SNP-a kazao je da je danas bilo više razloga za podizanje tenzija.

“Ja mislim da je nešto drugo danas ovdje diglo još veće tenzije a to je jedna izjava u današnjim novinama u vezi dešavanja sa Mrčevim poljem. Kao što smo ranije najavili SNP neće podržati ničije otimanje zemlje, a podržaćemo svakome da se vrati zemlja kako Karađorđevićima, tako i porodici Rafailović i Grbljanima i svima. Ne može da se dijeli to tako ko hoće”, kazao je Rađenović.

Nikola Jovanović je u ime DF-a istakao da je predsjednik Skupštine zloupotrijebio funkciju u političke svrhe i da je danas srušen predstavniči dom građana, da vlast u Budvi više ne funkcioniše, te da je isključivi krivac za to, kako je naveo, Demokratska Crna Gora.

“Mi u Demokratskom frontu danas svjedočimo da se ovdje desila zloupotreba funkcije predsjednika Skupštine na način što je onemogućio odbornicima da glasaju. Na taj način on ne samo da je unizio skupštinu i odbornike, on je unizio i sve građane koji su 30. avgusta učestvovali na izborima i time srušio politički sistem u Opštini Budva. Priča koja je onemogućima dalji rad Skupštine predstavlja pogrešno tumačenje poslovnika Statuta opštine Budva, Zakona o lokalnoj samoupravi i u krajnjem Ustava. Član 106 stav 2. Poslovnika o radu Skupštine opštine decidno propisuje koji je to postupak po skraćenom, odnosno hitnom postupku koji se usvaja, odnoso ova dva predloga rješenja su definitivno trebala da se nađu na dnevnom redu i odbornici su o tome trebali da odluče. U pravnom smislu nema nikakve razlike da li odbornik podnosi ostavku, odnosno da li mu mandat prestaje podnošenjem ostavke, da li iz nekih drugih razloga, stupanjem na drugu funkciju, oduzimanje poslovne sposobnosti ili nešto drugo. Poslovnik je jasno propisao procedure po skraćenom postupku sa namjerom da se izvrši deblokada rada. Ne mogu neka radna tijela koja su sastavni dio Skupštine biti odlučujuća za rad samog parlamenta, odnosno ne može od toga zavisiti donošenje odluka o interesu građana. Dakle predsjednik Skupštine ne može da predstavlja svu Skupštinu, on je jedan od odbornika i ništa više od toga. On je zadužen da sprovodi poslovnik, statut, zakon a danas svjedočimo da je upravo onemogućio da se primjeni poslovnik da se odblokira rad parlamenta i da Skupština nastavi da radi posao za koji je birana, a to je da donosi odluke u interesu građana“, kazao je Jovanović.

Jovanović smatra da je današnji događaj povod za izazivanje političkih tenzija.

“Koliko se ovdje radi o licemjerstvu najbolje pokazuje činjenica da je bivši odbornik Mijomir Pejović takođe podnio ostavku i da takođe pored ova dva Odbora mi danas nemamo izvještaj o radu Obora za međunarodne odnose i društvenu djelatnost i vidimo da se to preskočilo. Ovdje se radi o duplim aršinima , o zloupotrebi , o vještačkom izazivanju krize. Što se DF-a tiče mi sigurno nećemo više pristati ni na jednu ucjenu, za nas je neprihvatljivo da se izborna volja građana mijenja , odnosno ne pristajemo na promjenu predsjednika Opštine i svi koji misle suprotno evo ponude: skratimo mandat, idemo na izbore, vratimo mandat građanima provjerimo podršku građana i onda možemo da idemo dalje. Što se nas tiče, danas je srušena Skupština, srušen je predstavniči dom građana i ova vlast više ne funkcioniše i isključivi krivac za to je Demokratska Crna Gora”, zaključio je Jovanović.

Predsjednik Odborničkog kluba Demokrata Marko Marković izjavio je da se danas desilo ono na šta su, kako je kazao, upozoravali u prethodnom periodu.

“Žao mi je što je došlo do ovakvih dešavanja. Postoji neka razlika u tumačenju propisa. Kolege iz koalicija za budućnost Budve gledaju na skupštinski Odbor kao na nekakva bezvezna tijela koja se sastaju čisto forme radi. Ja sam ubijeđen da nije tako, do sad je uvijek na svakoj odluci koja je se nalazila pred odbornicima, prethodio rad određenih tijela skupštinskih odbora, tako da je nemoguće izjašnjav ti se o nekoj koji tački koja se nađe na Dnevnom redu bez datog mišljenja Odbora, To je, dakle, nešto što ne može niko da ospori, to je ponašanje u skladu sa zakonom i propisima koje imamo i koji nas obavezuju ovoj zemlji”, istakao je Marković.

Takođe je naglasio da neki postupci govore u prilog tome da možda postoji neka namjera koalicionih partnera da se ova vlast destibilizuje.

“Obzirom da su svi naši koalicioni partneri upozoreni na problem koji može izazvati ostavka koleginice Borke Miljković, i da se bez obzira na to isto uradilo, govori o tome da može da postoji neka namjera od naših kolicinih partnera da se ova vlast destabilizuje i da se učini nesposobnom da dalje radi za dobrobit građana našeg grada. Čudno je da neko na upozorenja ne reaguje i da poslije “ad hoc” proglašava krivice za takvu situaciju. Ja sam član tih spornih odbora i ne postoji nijedna sjednica na kojoj se nisam pojavio, postoji nedostatak kvoruma zahvaljujući kolegama iz Koalicije za budućnost Budve. Dakle, nije mi jasno zašto se insistira na tome, zašto se ne ide na dijalog, na koji smo se obavezali kada smo dobili izbore”, pita Marković.

On je podsjetio da je Budva u dva mandatna perida pokazala da DPS nema podršku u Budvi, te da je nepotrebno proglašavati da je jedan čovjek zaslužan za promjenu vlasti.

“Postoji ovaj situacija u kojoj nažalost sve više sumnjam da naš koalicioni partner ne želi da vlada u skladu sa onim kako smo obećavali građanima uz međusobno uvažavanje i zato se ova koalicija osipa, i na kraju krajeva ne postaje ni koalicioni sastanci, ni dogovori saznajemo. Kao da smo pozicija saznajemo o tome što će se naći na Dnevnom redu ove Skupštine. Zašto je to tako, mislim da nije i ne može biti krivica Demokratske Crne Gore ni u kom slučaju, nego treba pitati predstavnika izvršne vlasti zašto je na taj način odlučio da radi”, poručio je Marković.

Na Dnevnom redu 10. sjednice SO Budva našle su se 22 tačke o kojima danas nije bilo rasprave: