14-09-2018

Sakupljeno preko četiri hiljade limenki u toku Sea Dance Festivala

Ekološka kampanja "Svaka limenka se računa" sa EXIT Avanturom, po peti put je realizovana tokom muzičke manifestacije SEA DANCE, koja se održala od 30. Avgusta do 01. Septembra.

Sakupljeno preko četiri hiljade limenki u toku Sea Dance Festivala | Radio Televizija Budva

Aktivisti kampanje "Svaka limenka se računa" uz prepoznatljive muzičke hitove skupljali su i reciklirali limenke dajući značaj otpadu kao problemu moderne zajednice čiji su uticaji na okolinu značajni u kontekstu očuvanja vode, zemljišta i vazduha odnosno širenja ekološke svijesti kod svih posjetilaca.

Pored sakupljanja ukupnih količina limenki koje se mogu naći u okviru kapija Sea Dance Festivala, ove godine u Buljarici, imali jedno iznenadjenje za sve posjetioce Festivala.



Potpisnici licence ove značajne kampanje "ReCan" Fondacija postavljanjem PIXELATE ispred centralne bine Festivala, nesvjesno su zadali zadatak svim posjetiocama, da upotrebljene limenke sačuvaju, i da svi zajedno, kreativno kreiraju nešto što će podsjećati na nezaboravne nastupe muzičkih zvijeda pored Jadrana.

Trud ukupnog tima kampanje "Svaka limenka se računa" rezultirao je muralom u obliku Morskog psa, pored koga su poslednje večeri Fesivala, posjetioci pravili svoje fotografije, vlogove za poznate društvene mreže.

Ipak to nije sve što je tim sakupio u toku poznatog Festivala. Ukupne količine limenki iznose preko 4000 komada.

Limenke za piće su prema istraživanju sprovedenom prošle godine od strane Instituta za limenke (Can Institute) su pakovanje za piće koje se najviše reciklira na svijetu, što je samo potvrda dosadašnjeg statusa.

Razlog tako visokim procentima reciklaže leži u tome što je limenka vrijedan materijal, sastoji se samo od jednog metala, čelika ili aluminijuma, a reciklaža je vrlo jednostavna, pretapanjem dobijamo visokokvalitetan metal, koji se opet može beskonačan broj puta reciklirati.