19-07-2018

Više hiljada stranaca nije predalo zahtjeve za legalizaciju

Više hiljada stranaca, vlasnika nelegalnih objekata u Crnoj Gori, naći će se u problemu jer nisu u zakonskom roku, do 16. jula, predali zahtjeve za legalizaciju. To znači da bi veliki broj stranih državljana, vlasnika nelegalnih objekata, među kojima je najviše Srba i Rusa mogli da ostanu i bez imovine.

Više hiljada stranaca nije predalo zahtjeve za legalizaciju | Radio Televizija Budva

Ukoliko zahtjev nisu podnijeli u roku opštine će staviti hipoteku na nelegalni izgrađene objekte, kao garanciju da će vlasnici izmiriti komunalije. Neki od vlasnika bespravno sagrađenih objekata su kontaktirali CdM i tvrde da nisu bili obaviješteni o postupku legalizacije u Crnoj Gori, kao i da su očekivali da dobiju obavještenja o tome od nadležnih cnogorskih institucija.

Međutim iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su CdM-u saopštili da oni, kao i opštine nisu imali obavezu da šalju posebna obavještenja vlasnicima nelegalnih nekretnina na teritoriji Crne Gore o postupku legalizacije.

“Ministarstvo održivog razvoja i turizma, niti jedinice lokalne samouprave nemaju obavezu da šalju posebna obavještenja vlasnicima nelegalnih nekretnina na teritoriji Crne Gore o postupku legalizacije. Strani državljani su, jednako kao i rezidenti, dužni da vode brigu o svojim kućama, stanovima, poslovnim prostorima i samim tim se informišu o propisima koji se sprovode u Crnoj Gori”, pojasnili su za CdM u MORT-u.

U ovom resoru tvrde da su vodili intenzivnu medijsku kampanju, često komunicirajući sa medijima iz Srbije, kao i sa ruskim medijima u Crnoj Gori.

“Ostvarili smo komunikaciju i sa diplomatskim predstavništvima u zemljama čiji državljani posjeduju nekretnine u našoj državi i dali detaljna uputstva vezana za postupak legalizacije. Takođe, na česte upite koje su službenici Ministarstva dobijali putem maila ili telefonskog poziv- odgovarali smo u najkraćem roku, kako bi im ostavili što više vremena da organizuju prijavu nelegalnog objekta”, naglasili su u MORT-u.

Uprava za nekretnine je saopštila da je u Crnoj Gori oko 40.000 nelegalnih objekata, a po ranijoj procjeni Ministarstva održivog razvoja i turizma ih je oko 100.000.

Prema riječima premijera Duška Markovića procjenjuje se da je do isteka roka za legalizaciju bespravnih objekata, opštinama podnijeto više desetina hiljada zahtjeva. Najviše zahtjeva podnijeto je u Podgorici, Baru, Herceg Novom, Budvi i Ulcinju.